06 de març, 2009

Horaci dixit i jo "tradueixo"


(...) Malament examina la veritat un jutge ben untat. Quan estiguis defallit després d'estar-te encalçant una llebre o provant d'ensinistrar un cavall - o si, acostumat a la grega, et desplauen els casernaris costums romans i una afecció més dolça distreu el teu treball diari, potser la veloç pilota, o si és el disc, aleshores llança'l cap a l'aire que el disc fendeix -, quan el cansament t'hagi apaivagat les manies, aleshores, mort de set o de gana, prova de refusar un àpat senzill, i no acceptis beure altra cosa que mels de l'Himet dissoltes amb vi de Falern. El teu servent ha sortit, i una fosca tempesta al mar impedeix la pesca. Amb pa i una mica de sal n'hi haurà prou per a calmar els grinyols de l'estómac. ¿Que d'on ve, que com és això? El plaer més alt no te'l dóna una flaire exquisida, te'l dones tu mateix. Guanya't les garrofes amb la teva suor. (...) pàg. 143 (Sàtires II.2)

6 comentaris:

Antoni Casals i Pascual ha dit...

i és que dos mil anys més tard encara hi ha coses en els clàssics aplicables a allò que crec que era Zorrilla, o potser Larra anomenava "los eventos consuetudinarios que acontecen en la rúa".

Carme Rosanas ha dit...

Sempre hi ha un munt de coses aplicables... i és que la sovietat ha canviat molt, però les persones... molt poquet, o potser gens.

el paseante ha dit...

Trobo que estem molt lluny d'aquest pensament. Ara tot ha de ser material, immediat, abundant i fàcil.

Montse ha dit...

I tant, Antoni, sembla mentida! sempre cal recuperar els clàssics, li he de donar la raó al meu amic Pere de Saragatona, que sempre els recomana! Un petó.

Montse ha dit...

Carme, la societat és en canvi constant, les persones sempre tenim les mateixes (o semblants) ambicions... però al cap i a la fi, no som les persones, les que conformem la societat?
quin embolic!
Bon cap de setmana, un petonet!

Montse ha dit...

Nedador, i ràpid! "Bueno, bonito, barato y que se haga pronto. Y que yo no tenga que hacer nada para merecerlo"

i així anem!

Un petó de nedadora.