14 de maig, 2010

Un llibre i una cançó, o una cançó i un llibre

A La panxa del bou, que no hi neva ni plou, he recordat aquesta cançó. Si voleu la podem recordar junts:
El rei Joan I de Catalunya (Glòria)

Avui és un dia gris
fa fred
no és dia per pujar la moral a ningú
però hem de continuar... no?

Darrerament no parlo gaire del que llegeixo. Fa temps vaig començar "L'agonia de Severià Vargas", d'Olga Xirinacs. Ahir el vaig acabar. Amb calma, amb força calma.

Per mi no és una simple novel·la: és un llibre de filosofia. Jo no sóc "bona" per fer ressenyes. Només puc dir que l'he disfrutat* molt, que l'he llegit tranquil·lament, mastegant cada paraula. I l'efecte que m'ha fet és el que us dic: no és una novel·la, no. És tot un tractat de vida (amb una història com a excusa).

I si l'Olga no ho veu així - en definitiva ella n'és l'autora - que vingui i que em tregui del meu error. Ostres, això sembla un desafiament, però us asseguro que no ho és. És l'expressió d'un sentiment i prou!!

I ara, a treballar.
El que deia: un dia gris,
que no serveix per a pujar la moral a ningú,
però hem de continuar... no?

* li pesi a qui li pesi, jo, a més de gaudir com una boja, també disfruto.

4 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

No he llegit el llibre de l'Olga Xirinacs, però tal com l'expliques m'agradaria... el posaré a la llista perm quan s'acabi el pilonet.

I la cançó m'han encantat tornar-la a sentir. L'anava a cantar així de primer impuls, però em fallava la memòria per recordar tota la lletra i l'he escoltada que ha estat molt millor idea. Gràcies! :)

Olga Xirinacs ha dit...

Bé, Arare, has captat la intenció del llibre que, tot i ser aventurer, porta al damunt tot l'estil de vida - o filosofia- del Severià, que ha viscut fets tan diversos i que els exposa quan ja els pot dir sense fer-se mal ell mateix.

Agraeixo molt que el comentis, i a veure soi algú més s'hi enganxa, que el llibre és original. Veig que no és precisament a les preferències del que se sol recomanar als diaris, però que satisfà la gent que l'ha llegit. I, a més, fa de bon llegir (propaganda).

Montse ha dit...

Carme, ja tardes, a llegir-lo!!!!

Olga, una aventura original i deliciosa, vl a dir.
Fa de molt bon llegir i millor pair.

Penso que ets una escriptora d'elit: per això no surts a les llistes... no? una llàstima, però és el que hi ha.

Per altra banda, els teus poemes m'acompanyen a la tauleta de nit, junt amb alguns altres poemaris de gent viva i morta (quin iuiu, la gent morta)... a veure si em contagio, hehehe!

el paseante ha dit...

Hem de continuar, i tant. M'apunto el llibre. Si el receptes, vol dir que cura. En qualsevol cas, felicitats a l'Olga per les paraules tan xules que li has dedicat.