15 de maig, 2009

Urgent


És una urgència, per mi, fer un reciclatge de català. Si no recordo malament, el títol de reciclatge (amb tot inclòs) que em donava "dret" a fer classes de català a qualsevol nivell, me'l vaig treure l'any 1982, o sigui, quan el meu fill que ara ja és pare, tenia 2 anys. Des d'aleshores, mai no he donat classes específiques de català (per sort per als meus possibles alumnes) però si que n'he donat "en català". Des que escric el blog i, sobre tot, des que us llegeix a alguns de vosaltres, m'agafen ganes d'aprendre'n BÉ. Vull dir que hi ha molltes coses que tinc oblidades, cada vegada he d'anar més al diccionari, i ja sabeu tots com en sóc, de mandrosa, així que de vegades "passo" del tema i, aquí, al blog, "em deixo anar tal com raja". i això no està bé.

Per tant, és urgent que remeni pels armaris i busqui les fitxes Ruaix (algú se'n recorda?) i el "Signe" i/o qualsevol manual dels quan els meus fills feien batxillerat, perquè, com tots sabeu - i jo tinc clar- no sé accentuar els verbs (mal llamp!!!) jo, que no feia ni una sola falta, jo, que treia "deus" (que no déus) a les redaccions, jo, que em vanagloriava d'escriure correctament. Quina vergonya, Arare!

per tant, aquest any, a més a més de la llista de llibres per llegir - que ja són al Blauet - m'emportaré un parell de llibres que m'ajudin a escriure una mica millor la meva llengua. He dit.

22 comentaris:

fanal blau ha dit...

Arare...

em solidaritzo amb la teva vergonya...jo també en passo. M'afegeixo al teu propòsit d'estudi i repàs de la llegua catalana...

Jo, sovint, també em sorprenc de com patino...i això que al llarg de força temps m'anomenaven "norma" (i no em dic així...). Potser hi acompanyava el "peto" blau que era rentar i posar de nou...i la fal·lera de corregir...

Les fitxes Ruaix encara estan en el rerefons d'alguna de les prestatgeries, el "Signe", els verbs conjugats, el pompeu fabra...

T'agraeixo l'empenta perquè també jo m'hi posi...!!!

una abraçada, arare!

paraula de comprovació: speed.

O sigui que ràpid, ràpid...

kweilan ha dit...

Tots hem de fer l'esforç de parlar i escriure bé perquè som nosaltres els qui hem de cuidar la nostra llengua.

Barbollaire ha dit...

és cert, és cert... la fanal blau era "norma" (que no de Bellini)...
i també és cert allò del "peto"... de fet, la va marcar tant que, encara de tant en tant, en fa i envia... X¬DDDDD

Ho sé, sóc "gamberru"! (perdó, poca-solta, gamarús,...)

i jo, que sóc autodidacta, també hauria de posar-me...

Guaita! Ja m'heu fet pujar el colors....:¬(

petonets dolços i normatius
:¬)*************

Montse ha dit...

Doncs ràpid ràpid, fanal blau! som-hi!

Montse ha dit...

Certament, kwei! Fem una campanya blogaire per escriure bé?
:D

Montse ha dit...

Barbollaire, gamberret ;)

o sigui que tu també t'hi apuntes! perfecte!

el primer que vull repassar és això d'accentuar els verbs... (que passa per recordar la separació de síl·labes i saber del cert si la paraula és plana i com acaba i fer l'esforç de pensar-hi per veure si porta accent gràfic o no) si la teoria ja me la sé... tchts,tchts

un petonet (blau. Un petó com el peto)

Carme Rosanas ha dit...

Jo m'apunto a la campanya per escriure bé i a repassar el Signe i els verbs conjugats...

Però el primer que he de fer és teclejar les tecles en ordre, ja que sempre pico l'espai en el lloc que no toca. Sempre n'hi ha que comencem de més avall.

Francesc Puigcarbó ha dit...

m'apunto a la llista, de fet des que vaig començar el bloc ja intento fer-ho i prou que he après, però encara em falta molt. Podem!

el paseante ha dit...

Fa uns anys (abans d'obrir el blog) vaig deixar d'escriure en castellà per fer-ho en català. I què va passar? Doncs que no tenia la mateixa fluidesa, em costava més redactar i vaig començar a fer faltes en castellà. En qualsevol cas, considero que el bon camí és el vostre. El de cuidar la nostra llengua. El d'aprendre-la cada dia. Jo sóc massa pràctic.

Trini González Francisco ha dit...

La Carme m'ha fet riure molt amb el seu "espai fora de lloc".
A veure..., ara no us poseu tots en plan Pompeu Fabra, que encara se m'entravessarà alguna cosa...
Capitana..., està molt bé saber més de qualsevol cosa, però tampoc cal capficar-s'hi. Que, com va dir aquell: "Al loro! Que no estamos tan mal, hombre!"
Glubs..., o sí? :-S

XD

Agnès Setrill. ha dit...

Quan comença? A on ho feu?
Amí em fa mooolta falta també..

Toy folloso ha dit...

I, no es pot mecanitzar d´alguna manera la correcció en la nostra llengua?.
Algú ho sap?.

Josep Lluís ha dit...

Montse.cat on line?

M'apunto!!!

Deric ha dit...

la Norma!!!! Què en feia d'anys que no la veia!!!

Montse ha dit...

Deric, la Norma era pels anys 80, segurament eres petit, com els meus fills... i jo molt jove, aixxxx

Montse ha dit...

Josep Lluís, jo només deia a crits que si no m'hi poso, cada vegada escriuré pitjor el català. Però veient l'acceptació que hi ha, m'estic pensant fer "alguna cosa" on line, a partir de setembre. Ja ho aniré madurant. Tu, aquesta cocacola!!!!!

Montse ha dit...

Toy Folloso, hi ha correctors, és cert, però em temo que és molt millor intentar aprendre-ho, que no pas mecanitzar la cosa, no et sembla? gràcies per passar!

Montse ha dit...

Agnès, primer de tot, benvinguda al meu blog!
I seguidament: doncs no pensava fer res del que dieu, només expressava en veu alta que cada vegada en sé menys, però ja que ens hi posem... per què no començar - a partir de setembre, com el curs escolar - una sèrie de posts dedicats a la nostra llengua? M'ho prepararé!!!

Una abraçada i gràcies per llegir i per comentar.

Montse ha dit...

Trini, no estem tan malament: estem pitjor!!! així que, mans a l'obra! (em sembla que ja començo malament, que això deu ser una expressió castellana!)

abraçada!

Montse ha dit...

Nadador, deixem la pragmàtica i anem a pensar amb el cor, va! a veure si som capaços d'escriure millor, tots plegats. Els continguts són lliures, naturalment. Del que hem de tenir cura és de com ho diem... som-hi?

Montse ha dit...

I tant que podem, Francesc! Endavant!

Montse ha dit...

Carme, si tu ho fas molt bé!!!! de tota manera, sabem que sempre es pot millorar, tots ho sabem, tots podem millorar, així que, per què no posar-nos-hi?