26 d’octubre, 2007

Liberté, egalité, fraternité?

Aquests dies no paro de veure el video del noi que va agredir la noia equatoriana al metro i el pobre desgraciat que anava al mateix vagó i que ha estat acusat de "no fer res".
Aquests dies no paro de llegir i sentir opinions sobre el tema, tant a la ràdio, com a la tele, com als blogs, com al carrer.
Aquests dies sembla que només hi ha hagut al món un cas d'agressió per part d'un sonat, sembla que els jutges han de fer una llei a mida només per aquest cas i sembla que els ciutadans no tenim dret a tenir por (ho dic pel pobre que estava al vagó i que ahir, quan va poder parlar, va dir que encara que la camera no ho filmés, ell es va aixecar a ajudar la noia i la va acompanyar a posar la denúncia, o sigui que no és cert que "no va fer res" i ja m'hauria agradat a mi veure la reacció de qualsevol de nosaltres que parlem des de la butaca mentre ho veiem a la tele)

Sembla que hi ha unes quantes categories de ciutadans: els que per causa de la seva ètnia han estat assenyalats amb el dit durant segles i aquells que per causa de la seva ètnia han estat assenyaladors amb el dit durant segles. Un incís: per a mi tots som iguals, els que assenyalen i els assenyaladors.

Sembla que si l'agredit és d'una ètnia diguem-ne assenyalada, la pena que hauria de caure sobre l'agresor hauria de ser més gran i més efectiva que si l'agredit pertanyés al grup dels -diguem-ne- assenyaladors.

On és, la igualtat?

Al meu humil entendre, totes les persones tenim els mateixos drets: els assenyaladors i els assenyalats, els blancs i els negres i els grocs i els verd clar i els verd fosc. Els rics i els pobres, els dretans i els esquerrans, els que els agrada llegir i els que no, els que...

Condemno - per descomptat- aquest acte, però també condemno els mils d'actes que no han sortit a la llum perquè no hi havia cap camera que ho filmés i ningú no ho ha penjat al youtube.
Francament, em sento més manipulada que mai.

14 comentaris:

Waipu Carolina ha dit...

Arare,
Yo fui voluntaria por algún tiempo de SOS Racisme, y aunque coordinaba el área pedagógica en Tarragona estaba muy al día en la cantidad de denuncias que recibe esta ong cada semana. Actos que como explicas no han sido filmados, que no han sido publicados o que simplemente pasan desapercibidos.
Estos actos se han dado ayer, hoy y mañana en la sociedad, en unas más que otras y depende de los medios de comunicación, el hogar y que valores tranmitimos, la educación, el ejemplo.

Estoy de acuerdo contigo en el hecho que no entiendo por qué este acto en especial es más fuerte que otros que ocurren con frecuencia.

un beso

Elena Casero ha dit...

Porque, como tú has dicho, lo han pillado in fraganti.
De lo contrario, no hubiera ocurrido nada.
estamos locos

Albert ha dit...

Hola Montse,
Amb el tema de les agressions, jo sóc molt pràctic: miro la complexió física de l'altre i si veig que em pot fer la cara nova faig exactament el que va fer aquest noi que no va fer res.
Ara, des d'aquí el felicito per haver ajudat la noia després de la tamborinada.

Modgi ha dit...

Arare, tens més blocs que una urbanització de Bellvitge.

Barbollaire ha dit...

Salvant les distancies, que en fons tampoc son tantes, crec que aquest cas és similar al d'aquell jugador del Sevilla...
És trist que mori un persona jove... però dintre de tot ell era un privilegiat... els milers de persones que moren cada dia a peu d'obra, en condicions infrahumanes o, com a mínim, precàries i per un sou de merda... i de les qual ningú s'assabenta...

Per no parlar dels menors...

Perquè és va publicitar tant i amb tants homenatges? Que tenia d'especial el seu cas...?

simplement que havien unes imatges que podien ser venudes i emeses?

Alguna mena de morbo malaltís que ens ha contaminat?

Companys, no ho se, no ho se... però quina merda de món estem deixant als nostres fills/nets...

Anònim ha dit...

arare,
intentaré ser breu:
avui m'hagués agradat filmar la situació que s'ha produït a la parada del mercat del peix on companys del meu fill que van al col·legi d'educació especial han de pujar cada matí a l'autobús.
si puc, n'escriuré alguna cosa.
si ho hagués filmat o arribo a fer-ho algun dia i allò arriba al youtube, o a la "llum pública", saps què?
m'importa un bledo si la nostra notícia que per a alguns pot ser
"insignificant" li servix a algú per a tapar-ne una altra... guerra del golfo, pique polític, enfonsament d'un túnel, no sé què de l'ave, etcètera... que tot això ja surt tots els dies, i a la parada del bus continuen havent problemes des de fa molt de temps. i si al món hi ha milions de parades del bus amb problemes iguals o pitjors i pel sol fet de sortir a la tele tenen alguna oportunitat d'arribar a resoldre's, pos que surtiguen també, si poden. i si no surten mai a "la llum"... que poguéssem dir-ho i buscar maneres de resoldre'ls.
arare... la informació pot ser manipulable... però les coses passen, i a vegades podem intentar canviar-les, començant per les més... "insignificants".
una abraçada

Trenzas ha dit...

Pues yo creo que voy a pasar de añadir leña o papel o multimedias de ningún tipo al tema, no sin antes darte la razón y sabiendo que continuará pasando y que no es cosa de un par de días que deje de pasar.
Y otra cosita referente al post anterior; puedes seguir llamando "garsa" a la garza, según asegura el Dic. Institut d´Estudis Catalans. Aunque figura en la última acepción, da "garsa blanca=Agró blanc" en su entrada. Lo que no he visto es "reial". Lo he buscado porque temí haberme equivocado en algo que tengo escrito por ahí y mi ortografía catalana tengo que cuidarla mucho, porque es malísima
:)
Molts petons, reina mora.

Júlia ha dit...

Massa circ mediàtic, l'agressor encara sucarà, el pobre noi que mira reberà i com que la majoria de coses d'aquests tipus no es filmen, doncs com si no passessin. Ja he escrit en algun altre blog, i he sentit altres opinions, sobre la discriminació que suposa que un delicte fastigós tingui agreujant quan es fa contra un estranger i si, per exemple, em peguen a mi, doncs, mira, no és tan greu. Abans no hi havia immigració i passaven coses així, també, una vegada fins i tot al vostè jutja va sortir un cas semblant. I tant, que ens manipulen!!!

Montse ha dit...

Gràcies a tots per les vostres opinions, aquesta setmana s'han dit tantes coses que tot acaba trontollant, gràcies als déus, encara hi ha qui té el cap una mica clar (no, no sóc pas jo, jo estic més confosa que jo què sé, no us penseu...)

Júlia, Albert de la Hoz, Iruna, Barbollaire, Escriptorum... uuna abraçada.

Trenzas, Waipu Carolina, muchas gracias tmabién a vosotras, digo que estos días se han dicho tantas cosas y se han dado tantas opiniones que yo todavía estoy más confundida. Tengo claro, sin embargo, lo que he dicho en mi post: que creo que debería haber igualdad y que no la hay. Un abrazo y gracias por opinar.

Modgi, no en tinc tants, de blogs, eh? només tres o quatre-cents, total... gràcies per venir de tant en tant, una abraçada!

labruixoleta ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Montse ha dit...

uix
hauria dit que una persona m'havia escrit... per què ha eliminat el seu comentari? em deia que d'aquesta manera es parla de la violència, que el fet que hi hagi hagut tanta gent que en parli, fa que la gent es qüestioni lo malament que anem. I jo anava a contestar que si, que cert, però que al mateix temps, estan propiciant que els voltors dels mitjans de comunicació sense escrúpols vagin al darrere de l'agressor, li paguin el que demana per entrevistar-lo i treure'l com a carnassa, i el converteixin en un heroi. I això no em sembla bé de cap de les maneres!!!

labruixoleta ha dit...

ei, jo et vaig posar un comentari, i en rellegir-lo vaig veure que havia dit que "tot plegat valia la pena si ens feia relfexionar", però volia dir que valia la pena l'enrenou, no l'agressió, no la patada. Era tardíssim, estava cansada i espessa. Incapaç de fer-ho millor o donar explicacions, em va semblar més senzill eliminar. El que tu dius tb és cert, és una merda que s'acabi convertint en un negoci i en un circ.

bellosoli ha dit...

Mira, fa dies que volia escriure un post sobre el tema però se m'acumulen massa temes i no tinc temps per a res, la veritat.

I saps què? en tu hi he trobat el que jo penso. Aquell pobre noi no té cap culpa de no haver sigut l'heroi que a hollywood ens venen. Tothom té dret a tenir por, i ell no n'és pas una excepció. Afortunadament, vaig sentir unes declaracions de la germana de la noia agredida dient que no li retreuen res al noi en qüestió perquè entenen la situació.

I també estic d'acord en que l'agressió és brutal. Ho és com tantes d'altres que hi ha cada dia i n'hi ha hagut sempre. Accions així n'hi ha, dissortadament, a diari. I les víctimes són tan equatorians com catalans, espanyols, italians o el que sigui. Suposo que els que tant n'han parlat del tema pels medis viuen en una bombolla i no saben del que parlen, perquè a mi també m'han cascat en el seu moment. M'han cascat gent com el desgraciat de les imatges, i no era qüestió de racisme ni de xenofòbia, sinó d'imbecilitat humana, que n'hi ha molta.

Jo no crec en les sentències exemplars sinó en la justícia que tracta a tots per igual.

el paseante ha dit...

Crec que comentem, parlem, denunciem, critiquem els casos als que tenim accès pels mitjans de comunicació.

Si una agressió no surt a la llum pública, evidentment no en podem parlar.

Crec que aquest circ mediàtic que s'ha produït entorn d'aquest cas és positiu. La gent ho veu i es fa seu aquest problema. I potser costarà una miqueta més que torni a passar. Només una miqueta.