23 d’octubre, 2007

La gente y yo y tú y ésa, y ése y el otro y la otra...

Hace un mes aproximadamente, leí un artículo de opinión de Javier Marías en "El país". No siempre estoy de acuerdo con "todo" lo que dice, pero me encanta leer sus columnas (aunque no siempre estoy de acuerdo con él en todo, maticemos. Me suele gustar el fondo de lo que dice aunque no siempre me guste cómo lo dice. Sí me gusta la forma de escribir... y ya no me justifico más, caramba.Es un autor que me suele gustar y punto ) Este artículo precisamente, lo encontré genial. Sé que había otro anterior que no he leído. Llegué a Catalunya ,compré El País ese día y leí ese artículo.
Hace muuuchos años el profesor Alexandre Cirici - q.e.p.d.- me suspendió porque no supe definirle lo que era kistch. Yo era muy joven e inexperta... Tuve que hacer un trabajo que me costó Dios y ayuda y acceder al examen final escrito (el examen suspendido era oral)... y jamás se me ha olvidado ya lo que significaba eso del kistch.
Hoy he visto a una señora comprarse una blusa (carísima) con un estampado de cadenas horroroso para mí, pero seguramente, precioso para ella. Y una chica joven vestida con una minifalda tejana "mode" cinturón, con unas mallas de color butano debajo, una camiseta negra cubierta de puntillas y unos zapatos de charol modelo "salón-boda-on" como los que usaba mi mamá en bodas, bautizos y comuniones cuando yo tenía 3 o 4 años.
Yo no lo habría definido como kistch, sino simplemente como horroroso, de mal gusto, hortera. Todo ello: la blusa de la señora y el vestuario de la chica (que era monísima pero, según mi opinión, perdía mucho con ese vestuario)
¿Creéis que hoy en día "la gente" ni tiene gusto ni está informada ni tiene criterio en el mundo del arte, de la literatura, de la música o de la moda?
¿Sólo tengo buen gusto yo?
Entiéndase el yo como cada uno de ustedes, oigan, ahora no se me lo tomen en sentido literal. Arare es sólo una de las piezas del gran juego de la vida. Una más. Arare también es la gente.
Y ustedes también, ¿qué se creen?
P.D.- A J. M. no le gusta la torre Agbar Y A MI SI. (Lo digo porque tampoco es que coincidamos al mil por mil, ojo...)
P.D. 2.- ¿Hay que ir explicándolo todo,todo,todo, para que NADIE se ofenda? buf buf buf, qué cansadito es eso!! leed, disfrutad y opinad, caramba, que no vais a salir en la tele!!!

16 comentaris:

Esther ha dit...

però és un "gustazo" (no sé pas com dir-ho en català, és curiós!) que cadascú vagi com vulgui? A Barcelona poden fer-ho i jo ho envejo, a Lleida si vas "massa" diferent et miren malament pel carrer! A mi m'encanta portar barrets a l'hivern i aquí és tot un exercici de superació! Petonets guapa!

Arare ha dit...

Esther, jo no dic que cadascú no vagi com vulgui, però jo no parlo ben bé d'això :)

D'alguna manera... bé, potser no ho he sabut explicar, igual demà li retoco alguna cosa i ho matiso, i també ho tradueixo al català, que m'ha sortit en castellà!

No, no vull dir això, definitivament: cadascú pot vestir com li dóni la gana, és evident, però si llegeixes l'article del Javier Marías potser entendràs que lo de la roba només és una anècdota!

petonets lliures, reina mora!

el pensador ha dit...

Buf, buf, buf. Després de llegir el teu post, d’amanir-lo amb la lectura dels dos comentaris que ja hi penjaven, d’anar-me’n a treure el cap per l’article ressenyat —que per cert, aprofito per a dir que a mi personalment no m’ha agradat (salvant que el fons el té), he de dir que he entès el que ens vols dir. Per tant, i un cop arribats aquí, ja puc respondre la teva pregunta amb un contundent: Sí (sempre que com tu dius, el jo, s’entengui com a cadascú de nosaltres)

Arare ha dit...

"wenu" Pensador... és que a mi el que em va agradar de l'article de J. M. és el fons!!!

petonets i gràcies per opinar!!!

pere ha dit...

Ai, arare, jo no estic gaire informat, jo conec quatre coses, alguns dels meus gustos són canviants,jo estic mediatitzat, però menys, però també.

(en qüestió de roba, agrairé qualsevol suggeriment que em vulguis fer :-)

Arare ha dit...

Ostres,ostres,ostres, Pere, aquí "la gent" s'ha agafat el post com una qüestió personal, jo només volia que us mullessiu una mica, home, que l'article dóna per molt més que per això, tchts,tchts... haurem de tornar a instaurar la repúb... aix, vull dir la tertúlia!

:D

petonets elegants

MoNaLiTzA ha dit...

LLàstima que quan el profe va preguntar què era kitch, no sortís a quanto la gitaneta i el torete que es posaven sobre la tele o el barret de mexicà que hi ha a les botigues de souvenirs de tot Catalunya hahahaa

Un kiss.

Déric ha dit...

no és que només nosaltres tinguem bon gust, és que avui en dia tothom va a la seva.
A més, no hi ha cap tipus de cultura, tenir una educació cultural (cultura general com es deia abans) no deu estar ben vist, suposo.

Xurri ha dit...

Jo penso que tenim excés d'oferta i de mitjans, i es clar, ens desorientem. En el gust, vull dir.

Deia no se quí que obviament no ets elegant per tenir diners i comprar coses cares, sino per que tens els diners necessaris i el temps per anar acumulant el bon gust i la cultura necessaris per tenir elegància. Aixó i un cert control social sobre el que es pot i el que no es pot, un ai que diran fins a cert punt. Que totes tres coses calen, es veu.

Però es clar, ara tothom (je je vull dir la púrria :)) té molta oferta de coses, poca cultura per a barrejar-les i poc control social de les bestiesses: s'ha de respectar la llibertat i tal i pascual. Conclusió: eclecticisme total. I es clar, unes coses t'agraden i altres, doncs no.

És a dir, SI.

Zifnab ha dit...

El que se ofenda tiene dos problemas. El haberse ofendido y el desofenderse, pero en fin

A mi también me gusta la torre Agbar

Se feliz

Arare ha dit...

Monalitza, és un concepte difícil d'explicar, encara que sigui fàcil d'entendre. I jo era jove, molt jove, i inexperta i molt mala oradora i... però et juro que havia estudiat!, és igual. L'assignatura - Sociología del arte- em va encantar. El profe (Cirici) era molt bo, encara que molt dur i sempre més he sabut distingir allò kitch del que no ho és, encara que he de confessar que hi ha algunes coses que, de tan kichts, m'encanten, i d'altres dites "de disseny" em semblen productes de la "cultureta" que toca i prou. En art hi ha molt de frau, "també".

Petonets, bonica! gràcies per opinar.

Arare ha dit...

Exacte, Deric, el que mola avui en dia és ser un gandul, un aprofitat i un incult, perquè mana el que surt per la tele i prou... bé, no fiquem tothom en el mateix sac,que hi ha moltíssima gent amb inquietuds, però moltíssima, eh? però si ens mirem alguns programes de la tele, veurem que ser un perfecte inútil i intentar guanyar quartos sense fotre res és una norma que està bastant extesa en el món en què vivim i és una llàstima. I molts cops coincideix aquest darrer tipus de gent amb aquella que té un gust estètic més que dubtós.

Arare ha dit...

Xurri: amén ;)

Arare ha dit...

No creo que a nadie le pueda ofender mi post, querido Zifnab (vamos, juraría que no es ofensivo para nadie, aunque una nunca sabe ya lo que es políticamente correcto de decir o no)

Gracias por opinar. La torre Agbar y el museo Guhhenheim :D

Escriptorum54 ha dit...

Bueeeeeeeno. A mí tampoco me gustan muchas cosas pero .... Javier Marías, sí.

Y no sé si me gusta la dichosa torre porque no la he visto. Jo, es que no se vé desde València. Eso quiere decir que la luna está más cerca.
En cuanto nos acaben el AVE a tdos, iré a verla de cerca.

Arare ha dit...

tú de verdad crees que el AVE llegará? INOCENTE!

eh, oye, a J. marías le vi yo primero ;)

petonets, bruixa roin