20 de gener, 2007

El comportament humà/El comportamiento humano

Ahir al migdia vaig sentir el filòsof Ramon Alcoberro. Parlava a Catalunya Ràdio, al programa d'en Bassas. Em va agradar tant el que va dir que vaig decidir llegir-lo. Jo sabia que tenia un blog perquè l'amic Antoni de Memòria restringida el té enllaçat. A partir d'avui també l'enllaço jo i a més, us aconsello que aneu a llegir el seu darrer post, perquè així m'estalvio explicar-vos amb les meves pobres paraules, allò que ell us explicarà amb les seves paraules sàvies.
Parla (és el que vaig sentir ahir) de l'evopsy, la psicologia evolucionista o evolucionària, que no evolutiva, que aquesta darrera seria la part de la psicologia que tracta de l'evolució de la persona des que neix fins que es mor. L'evopsy és, al meu entendre, un constructe que ha vingut a "sobreescriure" la sociobiologia per explicar la personalitat i que s'interessa en les influències biològiques i ambientals en el comportament dels humans. Per això, utilitza part de la psicologia cognitiva, de l'antropologia, de la paleontologia, l'etologia... i s'engloba dins el paradigma de la psicologia evolucionista (si és que ho he entès més o menys).
Aquesta complexa manera de començar el post em va bé per acabar dient que potser des d'aquest punt de vista entendríem una mica més el comportament primari dels humans, aquestes agresivitats entre nosaltres, aquest racisme que surt de dins nostre sense voler, i que nosaltres mateixos reduïm a cop de cultura...
Jo no en sé més, però em va encantar el que va dir Alcoberro. L'he linkat per poder-lo llegir i buscaré informació sobre l'evopsy, a veure si alguna vegada puc comprendre una mica més tot això de "la destrucció de l'home pèr l'home" (i la dona, és clar)
Bé, ja em direu què us en sembla, de tot plegat, a mi em sembla un tema força interessant per entendre les nostres rareses i febleses. Em comprometo a rebuscar en el bagul dels apunts de Sociologia i antropologia, per contrastar una mica les teories que havia vist fins ara amb aquesta nova teoria (nova per mi, és clar)
Ayer al mediodía estuve escuchando en Catalunya Radio, en el programa de Bassas, al filósofo Ramon Alcoberro. Lo que dijo sobre la evopsy me impactó, me gustó y decidí buscar. Sabía que un bloggero lo tenía enlazado y así es. Antoni de Memòria restringida lo tiene en su blog y a partir de hoy lo tendré yo también. Os aconsejo que vayáis a leer su últmo post, porque explica mil veces mejor que yo lo que es esto de la evopsy.
La evopsy es la psicología evolucionista o evolucionaria (que no evolutiva, que ésta trata de la evolución de la persona desde que nace hasta que muere, es, por lo tanto, otro concepto). La evopsy, a mi entender, es un constructo que viene a "sobreescribirse" o a sustituir aquello que hasta ahora se entendía como psicobiología para explicar la personalidad y que se interesa por las influencias biológicas y ambientales en el comportamiento humano. Para ello, utiliza parte de la psicología cognitiva, de la antropología y también de la paleontología. Se engloba, todo ello, en el paradigma de la psicología evolucionista (si es que lo he entendido, más o menos).
Esta manera compleja de empezar el post de hoy me viene bien para acabar diciendo que quizá, desde este punto de vista, entenderíamos un poco más el comportamiento primario humano, esa forma agresiva de comportarnos los unos con los otros, esos brotes de racismo que surgen de nosotros sin querer y que nosotros mismos intentamos reducir a golpe de cultura...
Yo no sé explicarme mejor, por eso os sugiero que leáis lo que dice Alcoberro al respecto. Lo he linkado para poder leerlo con tranquilidad y seguiré buscando información sobre la evopsy, a ver si así puedo entender un poco mejor aquello de la "destrucción del hombre por el hombre" (y la mujer, claro está)
Bueno, ya me diréis lo que os parece. A mi me parece interesantísimo. ¡ Y es que los humanos somos raritos, pero tenemos nuestra explicación! Me comprometo a buscar en mis apuntes de Sociología y antropología, para contrastar un poco con esa teoría nueva.

9 comentaris:

Joana ha dit...

Hola Arare,
Serà que evoluciona més depressa el món que el nostre cervell?
Potser el nostre cervell necessita temps per adaptar-se als nous canvis. Potser hi ha massa pressa per arribar a cap lloc. Perquè jo sovint em pregunto: Per què correm tant?
Que passis un bon cap de setmana!

Vert ha dit...

Yo no entiendo en este tema y así poco puedo aportar. Sin embargo, si hablas de "comportamiento primario humano", me recuerda a que tenemos dos mentes. Una que piensa y otra que siente. Las reacciones primarias, pasionales, son las más enraizadas en el hombre (De hecho en la amigdala del cerebro, que es la más antigua). Todos los aspectos culturales actuales que ahora aprendemos, no estan ahí almacenados sino que provienen del neocortex.
Con esta tontería, solo me pregunto si además de psicología, antropología y paleontología, no debería haber también algo de fisiología?
Bon Finde!

Montse ha dit...

Hola Joana, segurament evoluciona molt més de pressa el món i no ens dóna temps a processar la informació (a mi em passa, que sóc molt tardona en processament de la informació, sobre tot en matemàtiques, hehehe)

I és cert, també, que hi ha molta pressa per arribar a tot i em fa l'efecte que això no ens és bo de cap manera...

Que passis un bon cap de setmana també tu, Joana!

Montse ha dit...

Seguramente, Vert. Yo sólo oí la teoría que exponía Alcoberro y me pareció interesantísima. Fíjate, iba con muchísimo cuidado porque hay algunas palabras que las carga el diablo. Yo también he intentado hablar con cuidado para no meter la pata, pero todavía no he averiguado cuantas disciplinas forman parte de la evopsy, seguramente más de las que me parecen a mi, que, al igual que tú, poco o nada entiendo de todo esto. Sólo me parece un tema fascinante y creo que puede ser la explicación (o parte de la explicación) del por qué de la burrez de la categoría de los humanos en relación a la interacción con sus semejantes.

Y me temo que ni tú ni yo ni nadie se libra de esa burrez, sólo que algunos intentamos, vía cultura, vía cortex, como dices tú, o vía "loquehagafalta", intentamos, decía, no tirarnos a la yugular de las personas que tienen diferente aspecto o diferente forma de pensar que nosotros...

ay, que me lío! (que es mi especialidad)

Ángela ha dit...

No sé yo si por muchos estudios que se hagan, se logrará erradicar alguna vez ese comportamiento primario. Nos lleva acompañando a través de los siglos y está tan enquistado que ni con kh7 se quita.
Por desgracia, claro.
Un besito marinero, guapa.

Unknown ha dit...

És bo l'Alcoberro. A mi el que hem preocupa és quan el penament més primari, en el mal sentit de la paraula, es vesteix de seda i a sobre mana.

Montse ha dit...

Hola angelusa, no creo que los estudios sirvan para erradicar nada, solamente sirven (supongo) para comprender el por qué de un comportamiento que todos decimos que no tenemos, pero que en situaciones extremas a todos nos "sale" de dentro.
Ya veremos :)

Otro beso para ti, gelusilla.

Montse ha dit...

Ei, hola Tondorotondo, quants dies sense veure't!
Si, és un mal assumpte, aquest que dius. Llops vestits de xais. Però, tal com li dic a l'angelusa,el que s'intenta entendre, des de l'evopsy és el mecanisme que segueix l'enteniment humà per arribar a ser tan primari. Més ben dit: diu que l'enteniment humà ÉS primari, el que passa és que el frenem a través de la cultura. O així ho vaig entendre jo.

Sort, doncs, que tenim la cultura, no? que si no la tinguéssim, buf buf buf...

Júlia ha dit...

Vaig una mica atrafegada però així que pugui m'informo sobre el tema. Una abraçada matinera.