26 d’agost, 2006

Pluto-Plutón

No parlarem sempre del mateix tema, veritat que no? Molt bé, doncs la meva pregunta és la següent:
- Què en penseu, d'això que ens hagin estafat un planeta? (A liter-a-tres ja vaig escriure un post parlant-ne, ara deixeu-m'ho dir aquí)
Quan jo era estudiant a mi em van dir que hi havia nou planetes i me'ls vaig aprendre de memòria, com les taules de multiplicar, com les preposicions, com els fills de Jacob, ja dic a l'altre post que com la llista dels reis gods no perquè sempre se me n'oblidaven uns quants i que només me'n recordava de Wamba, perquè em feia gràcia que tingués nom de sabata i de Don Rodrigo perquè a la meva llista era l'últim. El pobre Plutó tenia nom de gos de pel·lícula de dibuixos (potser era al revés però a mi em feia l'efecte que el planeta havia adoptat el nom del gosset Pluto).
El pobre Plutó era l'últim de la llista. El pobre Plutó ha passat a segona divisió, quan només fa una setmana aproximadament, vaig llegir que ja no hi havia nou planetes sinó onze, perquè n'havien descobert dos més. I ara si que no entenc res. Plutó és un planeta nan que ja no pertany a la llista de planetes i en canvi per una altra banda troben dos planetes més ,que no sé amb quin nom han batejat?
¡Me lo expliquen!
No entenc la Comunitat Científica, eh? No l'entenc.
Per altra banda, i en un comentari al post de l'altre bloc, hi ha alguns "Planetes" que haurien de desaparèixer! i no són precisament cossos celests!
Que tingueu un bon cap de setmana!
No lo voy a traducir, no me da tiempo, pero digo más o menos (quizá más menos que más, pero viene a ser lo mismo) que en el post de Liter-a-tres, a él os remito.

19 comentaris:

Anònim ha dit...

A mí m'agraden més les planetes i les plenetes que els planetes. No hi entenc gaire. Però si jo fos Plutò, no em molestaria gens el que pensèssin de mi des de la Terra. Al cap i a la fí (perquè es diu a l'inrevès que en castellà?), no deixen de ser noms o classificacions

Mar ha dit...

A mí particularmente me ha fastidiado, me gustaba eso de tener a Plutón en Leo;); y ahora lo que tengo es una piedra?!Eso sí, grande.

:)

Albert ha dit...

El joc de paraules del manel el trobo enginyós i el comparteixo, prefereixo una plana i plena -i no parlo de la Lluna- que no un munt de pedrots i gasos que fan tombs per uns móns que no sé pas si Déu hi té res a veure, per descomptat que jo no. Jo sóc dels que diuen i creuen que res humà m'és aliè, però noia, un planeta sí que m'és aliè.
Vaja, que tant se me'n dona el que diguin els científics.

miquel ha dit...

Posats a parlar de llengua i de volums, i sent una mica pedant -juro que no es repetirà-, deixeu-me dir que "la planeta" és sinònim d'"el destí", i que, per tant, la mar té tota la raó quan diu que li han canviat (eliminat?)el destí. Ignoro si la mar és planeta o pleneta.
En fi, que tot això demostra una vegada més que els científics també són uns artistes que es deleixen per sortir als diaris.

Vert ha dit...

M'han agradat els comentaris. Peró aprofondin en la Mar... Que pasara amb els astrolegs? Podria ser que ara, els hi hagin canviat la graduació de les olleres i tindran mes dioptries? Encertaran mes?

Albert ha dit...

vert, crec que et confons, els astròlegs no depenen de l'òptica, els que sí en depenen són els astrònoms, que són científics; humans, tanmateix. Els astròlegs són una mena de creients i la creença l'ingradient, per això em sento insultat quan em pregunten de quin signe sóc.

Anònim ha dit...

Tot això no porta en lloc... Invents del T.B.O. :D

Anònim ha dit...

on viura ara el petit Príncep ?
:_(

bellosoli ha dit...

sap greu pel pobre plutó, tants anys com a planeta i ara es veu desposeït d'aquest guardó! però be, al cap i a la fi no és més que un munt de roques i gas, no crec que li passi res. És una tocada de pera pels que ja fa anys que vam estudiar la bàsica perquè entre ex-iugoslàvies, ex-URRS i ex-planetes ens han canviat totalment les Socials!!! De totes maneres si els entesos han cregut convenient descatalogar com a planeta Plutó perquè han vist que era un error considerar-lo com a tal (crec que es basa en criteris de volum i òrbita que, de fet, sempre s'ha sabut que la òrbita de plutó era rara del cagar! l'únic fins i tot que orbita en el sentit contrari que els altres, per no dir en una direcció molt diferent) doncs em sembla be que ho hagin fet. Els errors s'han d'acceptar i solventar.

I els nens estaran encara més contents! un planeta menys a estudiar!!!

I el del planeta que hauria de desaparèixer al Liter-a-tres... no ho pillo, sorry!

Montse ha dit...

bellosoli... un premi, un premi! (no un cos celest) aquest és el que hauria de desaparèixer o rconvertir-se!
petonets
:)***

Montse ha dit...

Manel, mar, Albert, Pere, Vert, jaka, Onix, gràcies per les vostres aportacions.
Jo sempre m'he fet un "embolío" amb els astròlegs i els astrònoms, em sap greu. Però Albert, home, no t'enfadis quan et preguntin de quin signe ets, que això no és cap deshonra, jo tampoc no hi crec, però als diaris sempre miro què em diu l'horòscop, encara que només sigui per veure que no ho ecerten mai!

Un petó per tots.

Montse ha dit...

Per cert, Onix.... el Petit Príncep podria viure... hmmm... li haurem de buscar un lloc nou i ajudar-lo a fer la mudança?

Anònim ha dit...

Només constato un fet: quantes coses que ens fam -i que fem- aprendre a l'escola que no serveixen per a res, encara més, que són mentida. Si només ensenyessin a llegir, escriure, comptar i pensar no s'haurien de canviar llibres i tot això. Per cert, no haurà estat tot una estratègia de les editorials de llibres escolars pr poder vendre???????????? Crec que en llibres antics, dels pares petits, Plutó encara no hi era, així que ha durat poc, pobret. Per cert, les plenetes, no les ple-brutes, he, he.

Montse ha dit...

Julia: et juro que ho he pensat, que tot podia ser una estratègia per vendre més llibres escolars de Natus. T'ho juro. Deu ser que l'edat em fa tornar desconfiada, ai las!

Albert ha dit...

Dius que no m'enfadi perquè em pregunten una estupidesa quan de fet saps que no som de cap signe. La pregunta hauria de ser a quin més has nascut, no et sembla?. Per altra banda trobo més estúpid que s'hagi convertit quasi en llei que es consideri de mala educació preguntar l'edat, i si la pregunta és a una senyora és quasi de pena capital, quan és una mostra d'interès real, superior al signe.
Una abraçada

bellosoli ha dit...

ok arare, ara ja ho pillo... és que sóc una mica lent...

Anònim ha dit...

Crec que és molt important la rectificació del "planeta plutó" ara al sistema solar només hi ha 8 planetes. Sabieu que plutó va ser descobert per un americà i per això consta com a planeta? espero que la gent reflexioni sobre això.
Jofre

Montse ha dit...

M'ho apunto, Jofre, moltes gràcies per la teva aportació,encantada amb la teva visita, torna quan vulguis.

Anònim ha dit...

ola sabeu una pagina on trbar la llista dels reis gods