09 d’abril, 2016

Ètica i política

José Luís López Aranguren (q.e.p.d.)

El vaig anar a sentir en una conferència, allà pel Pleistocè.

I tinc un llibre, d'ell, només un: "Lo que sabemos de moral".(Gregorio Del Toro, editor, 1967), que vaig haver de llegir per imperatiu "legal" del moment, a l'Escola Normal. L'assignatura devia ser filosofia (suposo) i el professor es deia Àngel Aguirre. No feia honor al seu nom, per temes que potser ara no vindríen al cas, però les classes les feia interessants, que consti a les actes.

Segurament,  aquest llibre, que ara tinc damunt la taula, tot subratllat... ara mateix el llegiria i no m'agradaria, perquè tinc altres filòsofs de capçalera, com poden ser Terricabras o Norbert Bilbeny.

Però recordo, com si fos ara mateic, quan el sr. Aranguren va parlar de la moral de cadascú, dient que allà on entrava l'ètica era, justament en la pràctica. No pas en la teoria. Per resumir i no cansar: si tu tens una filosofia de vida i la segueixes amb totes les conseqüències, pots estar equivocat o no, però estaràs sent ètic amb tu mateix.

Només recordar que avui en dia, que tothom que té un càrrec polític (molt alt o no tan alt) es mou "a cop d'enquesta" i a veure què diu el facebook, a veure què diuen al twitter i a veure quina cara em posen i a veure si em tornen a votar, i ai, ves, que no em fotin al carrer!

Avui en dia, dic,

- impera la doble moral,

-l'ètica se n'ha anat de vacances (i potser ni tan sols tornarà)

- apel·len a la responsabilitat de cadascun dels simples mortals desgraciats que prou feina tenim per

       anar pagant la hipoteca
       per buscar-nos un cangur que ens cuidi els fills quan agafen la grip i hem d'anar a treballar.
       o una persona que ens cuidi la iaia durant el temps en què no podem fer-ho nosaltres, etc,etc
      ...per no dir, ja, aquells que no tenen ni per pagar el gas o l'electricitat i, al damunt, el govern central, a cop de tribunal de la santíssima constitució de tots els sants amén, me'ls deixen sense llum...

Sense ètica, sense moral, sense res, amb tots els egos inflats com si fossin galls de corral, i amb tota la caradura acumulada, la prepotència, la mentida, la desinformació i la falsedat...

Pretenen donar-nos lliçons de política, d'ètica i de moral.

El que vaig dir ahir! però avui no ho dic, perquè ja està dit.

imatge : https://periodicoexpresionzac.wordpress.com/2012/09/21/como-hacer-que-un-politico-sea-mas-etico/

8 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Els corruptes d'avui aprenen dels d'ahir i mostren el camí als del demà.

Montse ha dit...

quanta raó, Xavier!

M. Roser ha dit...

A mi m'agrada molt la filosofia, però sobretot portada a la pràctica, per això m'ha agradat molt aquesta conclusió: "si tu tens una filosofia de vida i la segueixes amb totes les conseqüències, pots estar equivocat o no, però estaràs sent ètic amb tu mateix".
Que tinguis un bon diumenge, Montse.

Montse ha dit...

Bon diumenge, M. Roser!

Elfreelang ha dit...

l'ètica fa vacances malauradament

Clidice ha dit...

Si ets coherent i ètic aleshores no et voten, potser perquè estan en una manifestació per salvar algú del Gran Hermano. No ens enganyem, per dalt tenim el reflex del que hi ha per baix, que els polítics no ve una grua interestel·lar i els col·loca vinguts d'un altre planeta. I'm sorry, és u ke ni a. Kissos

Montse ha dit...

Elfre, n'estic convençuda.

Montse ha dit...

Clidice, Sé que hi ha molta gent molt vàlida, ho sé. Però esteu molt amagats!!!!

Reconeix-me (ja ho fas... és u ke ni a) que no ens ho poseu gens fàcil, als que ens importa un pito el G.H.!